We doen dingen graag net even anders
“Wij doen dingen net even anders dan anderen en dat wordt gewaardeerd door onze klanten.” Vanuit deze filosofie ontwikkelt VDE Plant uit Woubrugge zich gestaag verder, ondanks alle zorgen rondom de energiecrisis. Lees hier hoe Karin, Hein en Edwin de lijnen uitzetten in hun bedrijf.
Hoe heeft jullie bedrijf zich in de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld?
We zijn als VDE plant behoorlijk gegroeid in deze jaren. De vraag naar onze trendy producten was groot en juist ook in de coronatijd zette deze groei zich door. We zijn echter vooral flexibel gegroeid om ook weer af te kunnen schalen, mocht dat nodig zijn. Dat hebben we geleerd vanuit de crisisperiode van 2009- 2013. Daarom hebben we bewust locaties en meters bij gehuurd en niet bijgekocht. We hebben in deze periode ook ons personeelsbestand goed op orde kunnen brengen en houden. Er zijn veel goede mensen bijgekomen, ook uit andere sectoren waar door corona minder werk was. Deze mensen hebben ons team versterkt en gaan ook niet meer terug. De extra arbeid in verwerking van onze producten is mede door meer flexkrachten ingevuld. Nu de laatste maanden de marktvraag sterk afgenomen is en de economische ontwikkelingen zijn tol bij de consument eisen, kunnen we ons voordeel doen met deze flexibele keuzes uit het recente verleden.
Hoe gaan jullie om met de huidige energiecrisis? Welke impact heeft dat nu op jullie bedrijfsvoering? En welke impact heeft het op de lange termijn?
Bij iedereen hebben de bizarre ontwikkelingen op energiegebied impact, dat is bij ons niet anders. Binnen ons bedrijf gebruiken we vooral gas in de WKK, die elektra opwekt voor het energienet en waarvan wij de warmte weer gebruiken in onze kassen. We hebben het grootste deel van het benodigde gas vooruit ingekocht, waardoor we lang niet alles op de dagmarkt hoeven in te kopen. Dagelijks bekijken we waar we kunnen bijsturen. Waar het kan laten we bijvoorbeeld de temperatuur iets zakken om zo gas te besparen.
Hebben jullie stappen ondernomen om het energieverbruik te verminderen?
In het verre verleden hebben onze voorgangers de kassen al voorzien van dubbel stegdoppeldek in plaats van het gebruikelijke glas. Dat gaf destijds al 30% energie besparing vanwege de veel betere isolatie. Dat kasdek hebben we afgelopen paar jaar voor een groot deel vervangen door een nieuw dek, waardoor we weer meer warmte binnenhouden.
Daarnaast hebben we in onze kassen een aantal ontvochtigingsinstallaties geplaatst. Deze machines halen het vocht uit de lucht waardoor de luchtramen minder ver open hoeven. Ook is het schermdoek, dat ook in de nacht warmte binnenhoudt, recentelijk vervangen door nieuw. Voor de lange termijn onderzoeken we welke energiebronnen passen bij ons bedrijf als de WKK aan vervanging toe is.
Hoe heeft jullie afzetmarkt zich ontwikkeld – en wat verwachten jullie van de nabije toekomst?
Als VDE produceren we groene kamerplanten. Nu waren groene kamerplanten vóór 2015 minder populair dan bloeiende kamerplanten, maar begon de markt eind 2015 te kantelen. We hadden geen slecht najaar meer wat traditioneel wel zo was. De daaropvolgende zomer van 2016 liep de vraag ook goed door en sindsdien is de markt eigenlijk elk jaar met zo’n 15% gegroeid. We hebben goede stappen kunnen maken in het ontwikkelen van nieuwe producten. Zo hebben wij onder ons merk Intenz Home® een collectie ontwikkeld waarbij we de wortels van planten spoelen en dit op water in glas zetten. Een relatief nieuw segment genaamd Hydroponie dat tot op heden goed opgepakt wordt door de Europese markt en dat actief blijven door ontwikkelen. We doen dingen graag net even anders dan anderen en dat wordt gewaardeerd door onze klanten. Voor de nabije toekomst verwachten wij een stabilisering van de markt met een consument die wat voorzichtiger met zijn geld om gaat. Alle zeilen bijzetten dus en zorgen dat we uniek genoeg blijven, zullen we maar zeggen.
Wat verwachten jullie van de gemeente – wat is jullie boodschap voor de nieuwe gemeenteraad en voor het nieuwe college?
Van de lokale politiek verwachten we, of hopen we althans, dat ze vooral kijken naar de haalbaarheid van alle bedachte plannen in Den Haag. Het baart ons zorgen dat alles tegenwoordig van achter een heel groot Europees bureau berekend wordt en dat op basis daarvan grote en vergaande beslissingen worden genomen die voor de Nederlands land- tuinbouw verstrekkende gevolgen gaan hebben. Al de goede en altijd inventieve agrariërs, die in een heel klein landje heel intensief het maximale uit de m2 haalden, worden daar nu keihard op afgerekend. In Europa is Nederland nu zelfs het stoutste jongetje van de klas en moet afschalen. In Den Haag volgen ze, ver van de praktijk af, die lijn slaafs. We lijken weinig te leren van onze huidige gebleken afhankelijkheid van onder andere Rusland. Straks is Nederland een land dat het vooral van het leveren van diensten moet hebben. In oorlogstijd heb je daar niet veel aan, want van een stuk papier kun je niet eten. Laten we zuinig zijn op onze zelfvoorzienendheid en laten we daar lokaal ook voor vechten. Het begint altijd dichtbij! De landelijke politiek lijkt steeds dichter tegen Europa aan te schurken en meer afstand te creëren tot het volk, dus we moeten het vooral hebben van de lokale politiek die ervoor moet vechten om Nederland ook Nederland te laten zijn en blijven. Dus behoud van een sterk agrarisch Nederland en lokale instandhouding van het Groene Hart.