Skip to main content

Vijf vragen aan Steef de Lange – Nolina

Hoe is Nolina de afgelopen hectische twee jaren doorgekomen, wat verwacht dit in Woubrugge gevestigde bedrijf van 2022 en wat doet Nolina toch op YouTube? Op deze en twee andere vragen geeft Steef de Lange, directeur en mede-eigenaar van Nolina, met plezier antwoord. 

 1. Hoe zijn jullie als bedrijf tot nu toe de coronacrisis doorgekomen?
  2020 en 2021 waren roerige jaren, en dan druk ik me nog zacht uit. Op het moment dat we in de eerste lockdown gingen, zaten we in de frontlinie van de ellende. Het was pal na de Engelse Moederdag aan het begin van het seizoen, toen alles stilviel. We hebben heel wat planten weg moeten gooien. Later in het jaar krabbelde de markt gelukkig weer op en hebben we nog iets van ons seizoen kunnen maken. Midden in die hectiek hebben we nog geholpen om het bedrijf van Henri van der Does, onze buurman en vriend die plotseling overleed, te beëindigen. Al met al was 2020 een jaar om snel te vergeten. 2021 pakt voor ons zakelijk gelukkig beter uit, ondanks dat er veel onzekerheden zijn zoals de ontwikkeling van de energie- en inkoopprijzen. 
 1. Wat is er in jullie beleving veranderd in de inkoop- en afzetmarkt
  De consumentenvraag is ongekend hoog, hoger dan het aanbod in onze productgroepen. De verwachting is dat die situatie nog wel even aanhoudt. Daar hebben we geluk mee, want aan de inkoopkant stijgen onze kosten alleen maar. De energieprijzen zijn torenhoog evenals onze inkoopprijzen. Alle toeleveranciers vinden wel een reden om hun prijzen te verhogen. Zeecontainers en grondstoffen zijn bijvoorbeeld vele malen duurder dan voorheen, de vraag is waar dit eindigt. 
 1. Hoe spelen jullie daarop in?
  We houden in ieder geval vast aan onze visie dat we een kwalitatief goed assortiment producten willen produceren die breed verkoopbaar zijn in heel Europa. We proberen al vroeg in het voorjaar visueel aantrekkelijke producten aan te bieden aan tuincentra en bouwmarkten. Voor ons betekent dat ook dat we continu proberen te vernieuwen, in ons assortiment maar ook in onze werkwijzen. 

  Dit jaar hebben we speciaal voor de kerstperiode toegevoegde waarde concepten gemaakt met onze potrozen, zoals potrozen op een schaal. Daar is veel vraag naar, ook omdat het uniek is in de markt. Omdat er door corona nauwelijks beurzen zijn, zijn we dit jaar ook gestart met het maken van korte productfilmpjes waarin we ons aanbod voor de komende periode laten zien. De filmpjes worden door een professionele partij gemaakt, maar wij zijn zelf de ‘acteurs’ en dat slaat enorm goed aan. We hebben al honderden reacties ontvangen, van de handel maar ook van consumenten. Echt heel leuk. Bekijk hier de filmpjes Nolina Kwekerijen – YouTube

 1. Wat zijn jullie verwachtingen voor 2022? 
  Wij verwachten dat de vraag het aanbod in het vroege voorjaar overstijgt. Mede omdat er kwekers zullen zijn die vanwege de hoge gasprijzen kassen kouder gaan zetten en dus later op de markt komen met hun producten. Het kantelpunt komt dan in de zomer, dan zal het aanbod groter zijn dan de vraag. Wij hebben besloten om vol in te zetten op de productie vroeg in het seizoen. 
 1. Wat hebben jullie in de afgelopen jaren geleerd
  Ik heb geleerd dat je rustig moet blijven, de zaken eerst goed moet overzien alvorens je een keuze maakt. Voorheen kon je nog wel eens in het loopje een beslissing nemen, maar dat is er nu echt niet meer bij. Het is dan ook fijn als je, zoals in ons geval, met zijn tweeën aan het roer staat. Mijn broer en ik nemen echt de tijd om situaties door te praten en mogelijke oplossingen van meerdere kanten te bekijken, voordat we een knoop doorhakken. We houden wel vast aan onze visie en aan de doelen die we gesteld hebben. Je komt op de weg ernaartoe alleen veel meer kruispunten tegen dan een paar jaar geleden. We hebben nog nooit met zoveel onzekerheden te maken gehad. Het enige positieve daarvan is dat we er creatiever van worden. Deze tijd daagt ons allemaal uit om anders te leren denken.