Skip to main content

Zonne-energie in tuinbouw stap dichterbij

22 maart 2010

Het grootschalig gebruik van zonne-energie in de tuinbouw is weer een stap dichterbij, aldus Switch2Solar. Door nieuwe technologie die de Bredase firma in de markt zet, kan de beglazing van een fors deel van de kas worden overgenomen door transparante zonnepanelen.

Het betreft lichtoranje panelen die 20 procent van het licht doorlaten. De stuksprijs is 200 euro, maar wanneer een grotere hoeveelheid wordt gelegd, daalt de prijs naar 150 euro per paneel van 1,10 bij 1,70 meter. De panelen hebben volgens de firma een capaciteit van 85 watt.

Directeur Emiel Ponte geeft direct aan dat de hele kas optrekken uit zonnepanelen voorlopig een utopie is. “Daarvoor laten de panelen natuurlijk nog te weinig licht door. Er zijn wel verschillen tussen gewassen: bij de teelt van potplanten kun je meer panelen aanbrengen zonder het gewas schade te berokkenen dan bij de teelt van komkommers, paprika’s of tomaten.”

Bij de teelt van laatstgenoemde gewassen kun je echter wel de beglazing in commerciële ruimtes vervangen. “Ook kun je op strategische plekken waar weinig licht nodig is onze zonnepanelen plaatsen.” In Zuid-Frankrijk en China wordt de technologie reeds toegepast.

“Er is veel interesse vanuit de glastuinbouw. Een subsidiegedreven omgeving zoals in het buitenland vaak bestaat, ontbreekt hier echter nog. In andere landen nemen de zonnepanelen door de stimulans voor duurzame energie de positie van de teelt over als hoofdfunctie.”

 

 

Bron: Agrarisch Dagblad