Nederlandse export bloeit op
15 augustus 2011
De Nederlandse export groeit. Ook traditionele exportproducten uit ons land, zoals bloemen en planten, doen het goed. Met name Oost-Europeanen stortten zich massaal op onze groene handelswaar. Zij hebben meer geld te besteden om een bosje tulpen of een fuchsia in huis te halen.De export uit Nederland is in juni met 6% gegroeid ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook onze bloemen en planten zitten in de lift. De exportwaarde van bloemen en planten steeg in juli met 9% in vergelijking met 2010, laat het Hoofdbedrijfschap agrarische groothandel (HBAG) in Aalsmeer weten.
De bloemen- en plantenexport profiteert vooral van het stijgende welvaartsniveau in Oost-Europa. Een woordvoerder van het Bloemenbureau Holland legt uit: “Vergeleken met tien jaar geleden is Rusland een stuk welvarender, door de gestegen olieprijzen. Wat je ziet is dat de verkoop van een welvaartsproduct zoals bloemen, die zich eerst concentreerde in Moskou en Sint-Petersburg, daardoor uitwaaiert naar andere steden.”
Bloemensector
Nederlandse bedrijven profiteren hierbij ook van de ontwikkeling van de Russische bloemensector. “De Russen hebben ingezien dat uitbreiding naar regiosteden, zoals Kazan en Jekaterinburg, de branche op een hoger niveau brengt. Dat werpt zijn vruchten af voor onze ondernemers. Wij weten ons daar te onderscheiden als bloemenland met kwaliteitsproducten. De consument heeft bij ons langer plezier van z’n nieuw gekochte bloemetjes en plantjes en krijgt waar voor z’n geld.”
Ook in TsjechiĆ« en Slowakije scoren onze bloemen en planten goed, blijkt uit de cijfers. “Wat je op die markten ziet, is dat steeds meer supermarkten dit type producten verkopen”, aldus de woordvoerder. “Dat werkt aanvullend op het aanbod van bloemisten en zorgt voor meer impulsaankopen. Ook hier stijgt de welvaart.”
De malaise op de beurzen kan nog roet in het eten gaan gooien, denkt Tom Bijleveld van HBAG. “Door de ontwikkelingen op de financiĆ«le markten slinkt het vertrouwen van consumenten. Dat kan doorwerken in hun bestedingspatroon en ten koste gaan van de bloemen- en plantenverkoop. Maar het omgekeerde hebben we in het verleden ook gezien. Bloemen en planten kleuren de emotie.”
bron: Telegraaf