Skip to main content

Gemeente Kaag en Braassem maakt reis door sierteeltketen

26 augustus 2010

Verbinden en versterken was het centrale thema van het bezoek dat een delegatie van het college van B&W en de gemeenteraad van Kaag en Braassem op 25 augustus bracht aan diverse partijen in de sierteeltketen.

De gemeentelijke bestuurders van Kaag en Braassem bezochten op uitnodiging van Greenport Aalsmeer bloemenveiling FloraHolland, exporteur Ciccolella en twee glastuinbouwondernemers in Nieuwe Wetering: Hans van der Meer Astilbe en Hoogenboom Alstroemeria.

Gemeentebestuur Aar en Veenstreek? op bezoek
2010/08/25 – D3 26
FloraHolland Aalsmeer Persfoto iov Jeannette van Winterswijk

Op bloemenveiling FloraHolland werd de delegatie ontvangen door vestigingsmanager Marcel Claessen en Jaap Bond, voorzitter van Greenport Aalsmeer.  Na een rondleiding door het veilingcomplex en een presentatie, werd er tijdens een werkontbijt open met elkaar gesproken over de sierteeltsector.

Claessen onderstreepte het belang van de in Kaag en Braassem aanwezige productiecapaciteit. “Het voorraadrisico wordt steeds meer teruggelegd in de keten waardoor exporteurs vaker, vlugger en verser beleverd willen worden. De dynamische dagvoorraad die onder andere in de gemeente Kaag en Braassem geproduceerd wordt, is daarom van cruciaal belang voor dit sierteeltcluster.”

Bond benadrukte, evenals Claessen, verheugd te zijn over de toetreding van de gemeente Kaag en Braassem tot de Greenport Aalsmeer in januari van dit jaar. “De samenhang tussen de diverse ketenpartijen in de sierteelt stopt niet bij gemeente- of provinciegrenzen. Met de toetreding van de gemeente Kaag en Braasem tot de Greenport Aalsmeer kunnen we die samenhang vanuit een bestuurlijke samenwerking alleen maar versterken.”

Bond ging verder kort in op de drie hoofdthema’s waar Greenport Aalsmeer zich in de komende tijd op richt: duurzaamheid, arbeid/onderwijs/innovatie en ruimte/ bereikbaarheid. Over de huidige en toekomstige ruimtevraag van de sierteeltsector was hij duidelijk: “Hoewel op dit moment de balans tussen vraag en aanbod wat verstoord is, staan we gezamenlijk toch voor de vraag hoe we de toekomstige groei van de sector planologisch kunnen invullen. De overheid zal hierin moeten faciliteren.”

Na een bezoek aan exporteur Ciccolella in Aalsmeer reisde de delegatie af naar Nieuwe Wetering. Onderweg vertelde tulpenteler Joost Wesselman, die namens SPTV aanwezig was, over zijn lokale en internationale ervaringen in de sierteeltsector en introduceerde hij kort de te bezoeken telers.

Van der Meer Astilbe vestigde zich in 2009 in Nieuwe Wetering nadat het bedrijf aan het Noordeinde in Roelofarendsveen moest wijken voor de ontwikkeling van het woningbouwproject het Braassemerland. Eigenaar Hans van der Meer gaf  een rondleiding op zijn nieuwe bedrijf dat 2 hectare grond en 12.000 m2 kas omvat. Bij Hoogenboom Alstroemeria ging vooral veel belangstelling uit naar de sorteer- en bosmachine die het bedrijf als eerste Alstroemeriakwekerij in Nederland in gebruik nam. Enkele raadsleden maakten van de gelegenheid gebruik zelf achter de bosmachine plaats te nemen en mee te draaien in het werkproces.

Greenport Aalsmeer mag terugkijken op een geslaagd bezoek. De delegatieleden gaven aan onder de indruk te zijn van de samenhang tussen de diverse ketenpartijen en het enthousiasme, de innovatiekracht en marktgerichtheid van de bezochte bedrijven. Burgemeester Van der Velde sprak niet voor niets de hoop uit dat de aanwezige raadsleden als sierteeltambassadeurs terugkeren naar hun partijgenoten.