Skip to main content

Exportgroei bloemen en planten in oost-europa fors hoger

18 januari 2011

De export van bloemen en planten vanuit Nederland is vorig jaar geëindigd op € 5,1 miljard. Dat is hetzelfde als in 2008 en 5,4% hoger dan in het crisisjaar 2009. Oost-Europese landen tekenden met een plus van ruim 10% voor een twee keer zo hoge groei als het gemiddelde in andere landen.

Dit blijkt uit de definitieve exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. De exportstijging lag bij snijbloemen en pot- en tuinplanten nagenoeg gelijk op ruim 5% tot respectievelijk € 3,1 miljard en € 2 miljard. De maand december was met een krimp van 5% een zwaar tegenvallende maand, waardoor de cumulatieve groei over het hele jaar een vol procentpunt zakte.

Met een dramatisch slechte decembermaand door winters weer, een hittegolf in juli, wegvallende aanvoer door de IJslandse aswolk en een door een lange winter teleurstellend begin, werd 2010 voor de bloemen- en plantenhandel sterk beïnvloed door het weer. Dat kwam nog boven op het zeer broze herstel van het consumentenvertrouwen door de economische crisis, koersfluctuaties en extra fytosanitaire belemmeringen. Tegen die achtergronden is de omzetstijging die de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs in 2010 realiseerden een bijzondere prestatie. Hierbij wordt aangetekend, dat de inkoopwaarde is gestegen.
Voor het huidige jaar zijn zij voorzichtig optimistisch omdat marges en rendementen onder druk staan, de concurrentie toeneemt en het bestedingsniveau van consumenten en bedrijven wereldwijd schoorvoetend herstelt.

Oost-Europa trekker
De export naar Oost-Europese landen steeg met ruim 10% ruim twee keer zo veel als het gemiddelde van bijna 5% in de andere landen. Vooral in de Oost-Europese landen die ook in euro’s afrekenen was de groei hoog (+18%). Het aandeel van Oost-Europa in de totale bloemenexport klom in 2010 een half procentpunt tot 12,1%. In 2004, toen acht Oost-Europese landen tot de Europese Unie toetraden, lag dit aandeel nog op 6,8%. De export naar Rusland steeg in 2010 met 13% tot € 154 miljoen en daarmee is dit land de sterkste stijger in de top-10.
De verschillen per markt zijn groot, maar de afname van het belang van de ver gelegen niet-Europese markten lijkt gestabiliseerd. Van 1995 tot 2000 steeg het aandeel van Noord-Amerika, Verre Oosten, Midden Oosten, Midden- en Zuid Amerika, Afrika en Oceanië van 4,9% tot 5,6%. Daarna zette een daling in via 3,2% in 2005 tot 2,2% in 2010, hetzelfde als in 2009. De daling is veroorzaakt door toenemende concurrentie en de voortdurende veranderingen in koersverhoudingen tussen munteenheden.
Hoewel het aandeel van de verre markten (vliegbestemmingen) klein is, kan het effect op de prijsvorming bovengemiddeld zijn. Want sommige vliegbestemmingen vragen exclusieve producten in een hoogwaardig assortiment. Voor de internationale positionering van Nederland als wereldwijde draaischijf in de bloemen- en plantenmarkt zijn deze markten dan ook erg belangrijk.

Betrouwbare leverancier
Na het eerste kwartaal vorig jaar stond de exportteller op +4,3%, halverwege 2010 op 6,8% en na november op 6,4%. Met een daling van 5,2% tot € 378 miljoen was december 2010 op 2001 na de slechtste decembermaand in dit millennium. De cumulatieve groei sloeg een vol procentpunt terug naar 5,4%. “Bij alle inspanningen die de groothandel verricht om de export te versterken blijft het weer een onzekere factor. Daar staat tegenover dat de Nederlandse groothandel altijd in staat is hierop flexibel in te spelen. De grote marktkennis en het improvisatievermogen bevestigen

in die omstandigheden de reputatie van Nederland als wereldwijd meest betrouwbare leverancier’’, aldus Tom Bijleveld van HBAG Bloemen en Planten.

Klik hier voor de top 10.