Skip to main content

Samenwerking basisscholen en Naktuinbouw

Naktuinbouw heeft in samenwerking met basisscholen De Roelevaer en De Gerardus in de gemeente Kaag en Braassem een project uitgevoerd voor de leerlingen van groep 5 en 6. 

Het project met als doel om kinderen kennis te laten maken met de tuinbouw heeft vorig jaar voor het eerst plaatsgevonden en is zo goed bevallen dat het tweejaarlijks wordt herhaald met andere scholen uit de gemeente. 

Naktuinbouw

Naktuinbouw is een organisatie die bedrijven helpt bij het in het verkeer brengen van betrouwbaar teeltmateriaal. Daarnaast houdt Naktuinbouw toezicht op het uitvoeren van de Zaaizaad- en plantgoedwet en Europese regelgeving bij bedrijven in de bloemisterij- groente en boomkwekerijsector. Het project met de basisschoolleerlingen werd door Naktuinbouw opgestart. 

Start project 

Het project startte op 26 mei jl. met een bezoek van een Naktuinbouw-medewerker aan de scholen. Hierbij werd aan de leerlingen een uitleg gegeven over zaad: wat is de oorsprong, uit welke onderdelen bestaat zaad en hoe reageert zaad onder welke omstandigheden? Na de uitleg gingen de 55 leerlingen zelf aan het werk. Zij kregen potjes met aarde uitgereikt, waarin zij hun eigen erwtenbonen hebben gezaaid. De leerlingen hebben aanwijzingen gekregen hoe ze de plantjes het beste kunnen verzorgen en ze hielden een dagboekje bij over de voortgang. 

Bezoek aan Naktuinbouw 

Op 18 juni jl. kwamen de 55 leerlingen op bezoek bij Naktuinbouw aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Na een korte presentatie over de werkzaamheden van Naktuinbouw en een uitleg over wat rassen zijn, kregen de leerlingen een uitgebreide rondleiding. Tijdens de rondleiding bezochten de leerlingen de kassen, de bedrijfsschuur met machines, de Moederplantentuin, de zaadkamer (zadencollectie) en de proefvelden. De leerlingen waren zeer enthousiast. 

Winnaar 

Op dinsdag 23 juni zijn de gekweekte plantjes door twee keurmeesters van Naktuinbouw op de scholen gekeurd. De leerlingen, die allen enthousiast aan het project meewerkten, ontvingen een attentie. Van elke groep werd één leerling aangewezen met het best verzorgde plantje en de mooiste aantekeningen die de hoofdprijs in ontvangst nam.