Verbinden
Corona vraagt van ons dat wij ons blijven aanpassen. In onze bedrijfsvoering maar ook in de manier waarop we in contact kunnen blijven met collega’s, leveranciers, klanten en andere stakeholders. Dat contact is wezenlijk om als ondernemer scherp en geïnspireerd te blijven. Want in alle eerlijkheid, het is een deze roerige tijd best lastig om ‘de kop’ een beetje fris te houden.
Digitale inspiratie
Alleen een doordeweekse avondwandeling volstaat ook niet altijd, zeker nu we voor 21.00 uur binnen moeten zijn. Het ontbreken van beurzen, bijeenkomsten en vergaderingen waarop je echt inhoudelijk in gesprek kan gaan met bijvoorbeeld collega’s, leveranciers, klanten en overheden is een groot gemis. Natuurlijk hebben we de vakbladen om ons scherp te houden, maar een live, open gesprek met elkaar geeft meer inzicht. En meer inspiratie! Daarom ben ik blij dat we als Platform Tuinbouw Veenstreek met het digitale rondje tuinen iets van dat gemis kunnen compenseren.
De coronastorm redelijk doorstaan
Na één jaar Covid-19 kunnen we constateren dat de tuinbouw nog redelijk overeind is gebleven, hoewel de verschillen tussen bedrijven, producten en productieperioden groot zijn. Het lukt nou eenmaal niet altijd om je op korte termijn aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden omdat de productiemethoden, het assortiment en de productieplanning al ver voor dat moment bepaald zijn. Als je dan nog gaat schakelen, levert dat alleen nog maar meer onzekerheden op. Op dit moment is het tulpenseizoen weer opgestart, gelukkig met een redelijke prijsvorming. Dit geeft perspectief op een hopelijk goed seizoen.
Aantrekkelijke werkplekken in de tuinbouw
Covid-19 heeft de sector ook iets goeds gebracht. Het werken in de tuinbouw heeft een nieuwe, positieve dimensie gekregen. Zeker voor al die mensen die verplicht thuiswerken en – in sommige gevallen – daarbij ook nog eens hun kinderen moeten begeleiden bij het thuisonderwijs. Wie de hele dag achter een computer zit zonder het informele contact met collega’s kent inmiddels de beperkingen van thuiswerken. Dat terwijl we in de tuinbouw verzekerd zijn van een werkplek met veel groen en – op minimaal 1,5 meter afstand – voldoende collega’s binnen handbereik. Ik ervaar dat collega’s juist daarom hun werkplek extra zijn gaan waarderen. Een uitdagende omgeving met veel groen, hoezo heeft de tuinbouw een slecht imago? Laten we dat positieve onderscheid allemaal actief uit gaan dragen.
Vitaliteit sector
Genoeg bespiegelingen voor zover. Wij hopen dat we u met dit rondje tuinen op de Baan/Sotaweg nieuwe inzichten, inspiratie en ‘food for thoughts’ mee kunnen geven. En dat iedereen die dit leest, de vitaliteit van onze mooie sector herkent. Want, hoe dan ook, ik ben ervan overtuigd dat we er als sector sterker uit komen.