Skip to main content

Vooronderzoek drijvende kas (Floating Roses) van start

4 november 2009

In Bleiswijk is gisteren het startschot gegeven voor vooronderzoek naar de haalbaarheid van een drijvende bloemenkas onder de naam Floating Roses.Met een drijvende kas slaat de tuinbouwsector twee vliegen in één klap: het is een innovatieve oplossing voor ruimteschaarste en een uitbreiding van waterbergingscapaciteit.

Voorzitter T. Joustra van het Productschap Tuinbouw gaf samen voorzitter F. Tielrooij van de Stuurgroep Drijvende Kas, het symbolische startschot. “Bouwen op water klinkt misschien futuristisch, maar we zijn overtuigd van de kansen van dit project”, zei Tielrooij tijdens de startbijeenkomst bij bloemenveiling FloraHolland in Bleiswijk.

De provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of in de provincie een drijvende kas kan worden gerealiseerd. Vervolgens heeft de Stuurgroep Drijvende Kas bij een inschrijving bepaald dat het ondernemersplan Floating Roses van rozenkwekers Wim van Kampen en Frank Olieman het meest veelbelovend is. Uit het vooronderzoek moet blijken of een drijvende kas van vijf hectare, een wereldprimeur, technisch en economisch mogelijk is.

De drijvende kas wordt ontwikkeld door een publiek-privaat samenwerkingsverband, dat volledig op innovatie is gericht. Overheden, wetenschappelijke instellingen, bouwbedrijven in de water- en kassenbouw, tuinbouwtoeleveranciers en het tuinbouwbedrijfsleven bundelen hun kennis en krachten bij de ontwikkeling van de drijvende kas. Een drijvende kas is een innovatief en duurzaam voorbeeld van het combineren van glastuinbouw en waterberging op dezelfde vierkante meters. De komende jaren zullen vele tienduizenden hectares grond voor waterberging worden ingericht, wat ten koste gaat van de ruimte die beschikbaar is voor sierteeltproductie en voedingstuinbouw.

 

Bron: Vakwerk