Skip to main content

Zuid-Holland: 250 hectare glas in Noord-Holland

13 juli 2010

De provincie Zuid-Holland verwacht dat 250 hectare glaslocaties in Noord-Holland beschikbaar is voor Zuid-Hollandse telers.

Voor groentetelers is ruimte in Grootslag en Wieringermeer, de provincie Noord-Holland houdt rekening met uitbreiding van het gebied PrimAviera als Zuid-Hollandse telers voor meer dan 100 hectare intekenen. In West-Brabant ziet de provincie geen uitbreidingskansen voor telers uit Zuid-Holland. Dat blijkt uit een voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten (PS)

Zuid-Holland denkt in de eigen provincie 400 hectare uitbreiding te vinden door herstructurering en beperkte uitbreiding van negen bestaande gebieden. Daarmee ziet de provincie af van grootschalige nieuwe glaslocaties in Oostflakkee en Kaag en Braassem. Circa 150 hectare glas in Zuid-Holland wordt gezocht in bestaande gebieden door middel van herstructurering. De provincie verwacht dat kleinschalige uitbreiding van bestaande gebieden in totaal 250 hectare kan opleveren.

Daarvoor heeft de provincie twee scenario’s opgesteld. In beide scenario’s is Nieuwkoop opgenomen met 44 hectare uitbreiding, Hoeksche Waard met 28 hectare, Zuidplaspolder met 12 hectare, Lansingerland met 47 hectare en Oostflakkee met 18 hectare. Reservelocaties zijn Brielle met een extra uitbreiding met 25 hectare en Westvoorn (30 hectare).

Provinciale Staten kunnen straks kiezen uit 53 hectare glas in Kaag en Braassem of 52 hectare extra in Nieuwkoop. Deze gemeente krijgt afhankelijk van de keuze van PS 44 of 96 hectare glas toegewezen.

Bron: Agrarisch Dagblad